Γάμος

14 Λεπτομέρειες του Γαμήλιου Μυστηρίου με σημασία

Βέρες

Οι βέρες σύμφωνα με στο σχήμα τους συμβολίζουν την αιώνια αγάπη, τη δύναμη της σχέσης και την ένωση του γαμπρού με τη νύφη. Ο κύκλος αποτελεί ένα σχήμα χωρίς αρχή και τέλος, γι αυτό θεωρείται και σύμβολο τελειότητας. Στην περίπτωση του γάμου υποδηλώνει την αδιάκοπη αλυσίδα των γενεών, μέσα από το μυστήριο της ένωσης του ζευγαριού. Ιστορικά πιστεύεται ότι οι Αιγύπτιοι ήταν αυτοί που φόρεσαν πρώτη φορά βέρες, στο μεσαίο δάχτυλο του αριστερού χεριού, καθώς ο αρχαίος λαός πίστευε ότι σε αυτό το δάχτυλο κατέληγε η φλέβα της αγάπης που ξεκινούσε από την καρδιά.

Ευλογία των δαχτυλιδιών

Κατά τη διάρκεια της τελετής, η νύφη και ο γαμπρός ευλογούνται με τις βέρες τρεις φορές ο καθένας. Οι βέρες θα περαστούν στο τρίτο δάχτυλο του δεξιού χεριού. Ο κουμπάρος εναλλάσσει τις βέρες τρεις φορές για να υποδείξει την αποδοχή άνευ όρων του ενός από τον άλλο και το πνεύμα αμοιβαίας στήριξης.

Στέφανα

Τα στέφανα είναι σύμβολα βασιλικά. Με το γάμο δημιουργείται ένα νέο βασίλειο, το σπίτι και η οικογένεια του ζευγαριού. Ο Ιερέας αφού ευλογήσει τα στέφανα πάνω στο ιερό ευαγγέλιο, κάνει το σημείο του σταυρού πάνω από τα κεφάλια του μελλόνυμφου ζευγαριού.

Το Τραπέζι

Το τραπέζι, μπροστά στο οποίο στέκεται το ζευγάρι, συμβολίζει την Αγία Τράπεζα. Για τον λόγο αυτό επάνω του βρίσκεται το Ευαγγέλιο, το οποίο δηλώνει ότι είναι παρών ο ίδιος ο Χριστός, και πάνω σε αυτό τοποθετούνται τα δαχτυλίδια των νεονύμφων καθώς και τα στέφανα.

Η Θέση των Μελλονύμφων

Οι μελλόνυμφοι στέκονται όρθιοι ο ένας δίπλα στον άλλο. Αυτό συμβολίζει την ισοτιμία των δύο φύλων. Δεν είναι κανένας κατώτερος του άλλου, αλλά αμφότεροι ισάξιοι και ισότιμοι. Η «εκ δεξιών» θέση του άνδρα συμβολίζει το προβάδισμα που έχει έναντι της γυναίκας ως κεφαλή.

Στέψη

Ο κουμπάρος αλλάζει τα στέφανα τρεις φορές για να συμβολίσει την ισότιμη, αξιοπρεπή και με αμοιβαία αγάπη στεφάνωση. Το στρογγυλό σχήμα των στεφάνων κρατάει την ύπαρξη του κακού μακριά από το ζευγάρι.

Κρασί

Το κρασί που προσφέρει ο Ιερέας κατά τη διάρκεια του μυστηρίου και πίνει το ζευγάρι από την ίδια κούπα, αποτελεί σύμβολο του κοινού βίου που αποφάσισαν να μοιραστούν.

Ένωση των χεριών

Το δεξί χέρι του γαμπρού θα ενωθεί με το δεξί χέρι της νύφης τη στιγμή που ο Θεός τους ενώνει σε μια σκέψη, τους στεφανώνει σε μια σάρκα, τους μεταφέρει τη χαρά απόκτησης παιδιών… Τα χέρια τους θα παραμείνουν ενωμένα σε όλη τη διάρκεια της τελετής.

Το Κοινό Ποτήριο

Το κοινό ποτήριο είναι κατάλοιπο της εποχής εκείνης κατά την οποία ο γάμος τελούνταν μέσα στη Θεία Λειτουργία και οι νεόνυμφοι συμμετείχαν στη Θεία Ευχαριστία. Τώρα που ο γάμος τελείται συνήθως εκτός της Θείας Λειτουργίας, το κοινό ποτήριο δεν είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, αλλά απλό κρασί και υπενθυμίζει ότι ο γάμος βρίσκει το αληθινό νόημά του μέσα στη Θεία Ευχαριστία.  Από το ίδιο ποτήρι της ζωής πίνουν, συμβολικά, για πρώτη φορά ως σύζυγοι οι νεόνυμφοι σαν υπόσχεση ότι από τη στιγμή εκείνη θα μοιράζονται τα πάντα στη ζωή, τόσο τις χαρές όσο και τις λύπες και θα σηκώνουν ο ένας το φορτίο του άλλου. Σε μερικά μέρη συνηθίζεται να πίνει και ο παράνυμφος από το ίδιο ποτήρι, σημαίνοντας έτσι την μετοχή του στην χαρά των νεονύμφων ως πνευματικός σύμβουλος και εν Χριστώ αδελφός.

Χορός του Ησαΐα

Κρατώντας το ιερό Ευαγγέλιο, ο Ιερέας καθοδηγεί τους νεόνυμφους γύρω από το χώρο της γαμήλιας τελετής, τρεις φορές εις το όνομα της Αγίας Τριάδας. Η περιστροφική κίνηση συμβολίζει την αιωνιότητα και την πιστή ακολουθία του Χριστού από το ζευγάρι. Αυτά είναι και τα πρώτα βήματα που κάνουν μαζί οι νεόνυμφοι.

Ρύζι

Το ρύζι με το οποίο οι καλεσμένοι ραίνουν τους νεόνυμφους κατά τη διάρκεια του μυστηρίου αποτελεί ευχή για να ριζώσει το ζευγάρι και να έχει βίο ανθόσπαρτο σε όλους τους τομείς της κοινής τους ζωής αλλά και στη δημιουργία της δικής τους οικογένειας.

Κουφέτα

Οι ρίζες τους εντοπίζονται στην αρχαία Ελλάδα, τότε όμως έτριβαν αμύγδαλο και το ανακάτευαν με μέλι. Γλυκόπικρα συμβολίζουν τις χαρές και τις λύπες του γάμου. Ακόμη, το αμύγδαλο συμβολίζει τη γονιμότητα και τους διαδόχους που θα αποκτήσει το ζευγάρι.

Ο μονός αριθμός των κουφέτων είναι αδιαίρετος, όπως ακριβώς και οι ζωές της νύφης και του γαμπρού.

Λαμπάδες

Οι λαμπάδες κάνουν την εμφάνιση τους στα βάθη των αρχαίων Ελληνικών χρόνων. Ανάβονται στην εκκλησία και μεταφέρονται από εκεί αναμμένες. Υποδηλώνουν την Θεία Φώτιση που παίρνει από το φως τους το ζευγάρι.

Πέπλο

Η κάλυψη του προσώπου της γυναίκας θεωρείται σημείο υποταγής και συνάμα αγνότητας, από τους αρχαίους χρόνους , μέχρι και στις μέρες μας. Το πέπλο επίσης χρησίμευε για να δώσει προστασία στο ζευγάρι από το κακό μάτι ή τα κακά πνεύματα.

Νυφική Ανθοδέσμη

Η γαμήλια ανθοδέσμη είναι η δήλωση του γαμπρού προς τη νύφη,ότι είναι το λουλούδι στη ζωή του και θα της εξασφαλίσει βίο ανθόσπαρτο με αγάπη και ευτυχία. Η νύφη αργότερα θα πετάξει το μπουκέτο της σε κάποια ανύπαντρη φίλη για να έχει και αυτή την τύχη με το μέρος της. Γι αυτό και λέγεται πως όποια πιάσει το μπουκέτο, θα είναι και η επόμενη που θα παντρευτεί.

Παράνυφοι

Οι παράνυφοι είναι οι αντιπρόσωποι του λαού, του Θεού, της εκκλησίας και μάρτυρες στην υπόσχεση αγάπης και αφοσίωσης μεταξύ του ζευγαριού. Πλαισιώνουν το ανδρόγυνο με την αγάπη τους.

Καλεσμένοι

Η παρουσία των καλεσμένων δεν έχει σχέση μόνο με την κοινωνική υποχρέωση να παραστούν στο Μυστήριο του γάμου δυο ανθρώπων. Η σημασία είναι βαθύτερη. Η Εκκλησία λαμβάνει μέρος στο Μυστήριο του γάμου, με την παρουσία και την προσευχή της.

Ποιο είναι το κόστος ενός μέσου γάμου;

Ο αριθμός των καλεσμένων

Όπως καταλαβαίνεις το κόστος για 100 καλεσμένους θα είναι δραματικά λιγότερο από το κόστος για 300 καλεσμένους. Ανάλογα λοιπόν με το πόσο κόσμο θέλεις να καλέσεις πρέπει να προετοιμαστείς και για αυξήσεις στην τιμή καθαρά και μόνο λόγο πλήθους. Φυσικά, αν κάνεις τις πιο ακριβές επιλογές στα πάντα από τις μπομπονιέρες και το φαγητό του πάρτι ,ακόμα και με μόλις 100 καλεσμένους μπορεί να πλησιάσεις τα χρήματα που θα έδινες για 300.

Το πάρτι

Αυτό είναι που κοστίζει περισσότερο σε ένα γάμο και οι τιμές κυμαίνονται δραματικά από μέρος σε μέρος ή από κτήμα σε κτήμα. Η τιμή που θα πληρώσεις είναι ανάλογη του χώρου που θα διαλέξεις. Υπάρχουν χώροι που μπορεί και να κοστίζουν από €100 το άτομο και άλλοι που κοστίζουν από €30. Επίσης, στην τιμή του πάρτι περιλαμβάνονται πράγματα όπως ο dj ή το συγκρότημα που θα διαλέξεις, τα βεγγαλικά, ο στολισμός, ο φωτογράφος και ότι άλλο μπορεί να φαντάζεσαι για το δικό σου πάρτι.

 

Τι πρέπει να θυμάσαι

Δε χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία για να έχεις έναν όμορφο γάμο που θα θυμάσαι με χαρά. Εκείνο που πρέπει να κάνεις είναι να οργανωθείς από νωρίς και να ψάξεις για την καλύτερη επιλογή και να δεις τι πράγματα μπορείς να κάνεις μόνη ου με η βοήθεια φίλων και συγγενών. Ίσως να μπορείς να κάνεις μόνη σου το στολισμό και τις μπομπονιέρες, ίσως να ανακαλύψεις έναν τέλειο εναλλακτικό χώρο για πάρτι με λίγα χρήματα. Μην αγχωθείς, φέρσου έξυπνα και θα έχεις τον πιο όμορφο γάμο.

Άδεια Γάμου: διάβασε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Η άδεια για το γάμο σου είναι μια απαραίτητη διαδικασία που δεν μπορείς φυσικά να αποφύγεις. Ενημερώσου λοιπόν για όσα πρέπει να ξέρεις για να είσαι προετοιμασμένος.

Η απλή διαδικασία

Αρχικά θα πρέπει να προμηθευτείτε και οι δύο με πιστοποιητικά αγαμίας και να τα επικυρώσετε στις αρχιεπισκοπές όπου ανήκουν οι ενορίες που σας τα παρείχαν. Με αυτά τα πιστοποιητικά θα πάτε στην εκκλησία που θέλετε να τελεστεί το μυστήριο του γάμου σας.

Ο ιερέας της εκκλησίας θα σας δώσει τα έγγραφα που χρειάζεστε για να πάτε στην αρχιεπισκοπή που ανήκει η εκκλησία που διαλέξατε για να εκδώσετε τις άδειες γάμου σας. Στην Αρχιεπισκοπή μπορεί να πάει και κάποιος τρίτος χωρίς να χρειάζεται εξουσιοδότηση ή μπορείτε ακόμη να αφήσετε τα έγγραφα στον ιερέα για να τα προχωρήσει εκείνος.

Κάτι που πρέπει να ξέρεις είναι πως στην εκκλησία, θα δηλώσετε και τελειωτικά ποιό θα είναι το επώνυμο που θα πάρουν τα παιδιά τα οποία θα γεννηθούν μέσα στο γάμο. Έχοντας την άδεια απο την αρχιεπισκοπή και το σχετικό παράβολο που θα προμηθευτείτε απο την εφορία ή κάποιο δημόσιο ταμείο, πηγαίνετε στην εκκλησία που διαλέξατε για να υπογράψει και ο ιερέας την άδεια.

Αν έχετε αφήσει στον ιερέα τη διαδικασία πρέπει να του παρέχετε το παράβολο απο πρίν. Σε κάθε περίπτωση συνηθίζεται να αφήνει το ζευγάρι ένα συμβολικό ποσό για την εκκλησία.

Ποιες ημερομηνίες και ημέρες δεν γίνονται γάμοι

Πρίν ορίσεις την ημερομηνία του γάμου σου, έλεγξε παρακάτω αν η εκκλησία όντως τελεί μυστήρια τη συγκεκριμένη ημέρα.

Υπάρχουν μερικές ημερομηνίες κατά τις οποίες η εκκλησία δεν τελεί μυστήρια για συγκεκριμένους λόγους. Αν υπάρχει ανάγκη και πολύ σοβαρός λόγος που πρέπει να τελεστεί το μυστήριο σε μια απο αυτές τις ημερομηνίες, η απόφαση έγκειται στη διακριτική ευχέρεια της Μητρόπολης στην οποία ανήκει ο ναός κι εκεί θα πρέπει να απευθυνθείς σε αυτή την περίπτωση.

Κάποιες μητροπόλεις είναι ελάστικές με το θέμα και εκδίδουν άδειες για αυτές τις ημέρες. Κάποιες όμως όχι.

Το μυστήριο του γάμου δεν τελείται:

1. Κατά τη διάρκεια της νηστείας των Χριστουγέννων απο τις 18-25 Δεκεμβρίου.

2. Την ημέρα των Θεοφανίων στις 6 Ιανουαρίου.

3. Κατα τη διάρκεια της Σαρακοστής δηλαδή για 50 ημέρες πρίν το Πάσχα.

4. Την ημέρα του Αγίου Πνεύματος. Είναι κινητή γιορτή και πέφτει Δευτέρα την 50η ημέρα μετά το Πάσχα.

5. Κατά τη διάρκεια της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου απο την 1-15 Αυγούστου.

6. Κατά την Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου στις 29 Αυγούστου.

7. Την ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου.

Πως να κάνεις δήλωση του γάμου σου και τι να προσέξεις

Έχεις 40 μέρες διορία

Η δήλωση του γάμου σου πρέπει να γίνει εντός 40 ημερών απο την ημέρα που τελέστηκε το μυστήριο. Αν δε γίνει μέσα σε αυτές τις 40 ημέρες, θα χρειαστεί να προμηθευτείς ένα επιπλέον παράβολο που θα σου κοστίσει ανάλογα με το πόσες ημέρες έχεις καθυστερήσει.

Που θα γίνει η δήλωση

Η δήλωση του γάμου πρέπει να γίνει στο ληξιαρχείο όπου ανήκει η εκκλησία ή το δημαρχείο όπου έγινε ο γάμος σου. Μην κάνεις το λάθος και απευθυνθείς στο ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας σου.

Τι έγγραφα χρειάζεσαι

Μετά το μυστήριο, ο ιερέας που τέλεσε το μυστήριο (σε περίπτωση πολιτικού γάμου ο Δήμαρχος ή ο Αντιδήμαρχος) θα σου δώσει μια βεβαίωση η οποία θα αναφέρει τα ονόματα του ζευγαριού, την ημερομηνία του γάμου κλπ.

Με αυτή τη δήλωση και με τις ταυτότητες του ζευγαριού θα γίνει η δήλωση. Μπορείς αν θες να πας μόνη σου αλλά έχοντας και την ταυτότητα του συζύγου σου μαζί ή να εξουσιοδοτήσεις ένα τρίτο πρόσωπο που θα πάει με τις ταυτότητες και τη βεβαίωση αν εσύ δεν μπορείς.

Τι θα κοστίσει

Ανάλογα με το τι έχει αποφασίσει το Δημοτικό συμβούλιο, η δήλωση μπορεί να είναι δωρεάν, να κοστίζει ένα συμβολικό ποσό ή και κάποιο μεγαλύτερο. Επίσης, όπως διάβασες παραπάνω, το κόστος μπορεί να αυξηθεί αν δεν κάνεις τη δήλωση μέσα στις 40 ημέρες που έχεις διορία.

Μπορείς να μάθεις λεπτομέρειες για το κόστος με ένα τηλέφωνο ή καλύτερα (για ευνόητους λόγους) με μια επίσκεψη στο αρμόδιο ληξιαρχείο. Έτσι θα ενημερωθείς για το αν υπάρχει κάποιο κόστος για τη δήλωση και πόσο κοστίζει το παράβολο που πρέπει να προμηθευτείς αν έχεις καθυστερήσει να την κάνεις.

Μια σημαντική λεπτομέρεια

Αν κάνεις πρώτα πολιτικό και στη συνέχεια θρησκευτικό γάμο, η δήλωση του θρησκευτικού πρέπει να γίνει στο ληξιαρχείο που ανήκει το δημαρχείο όπου έγινε η πρώτη τελετή και όχι σε εκείνο που ανήκει η εκκλησία.

Ποιες οι προϋποθέσεις για την έκδοση δικαιολογητικών σε πολιτικό γάμο

Για να μην ταλαιπωρηθείς με την έκδοση των δικαιολογητικών που θα χρειαστείς για τον πολιτικό σου γάμο συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να πας έτοιμη και να μην ταλαιπωρηθείς.

Υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις που μπορούν να σου δημιουργήσουν μεγάλο γραφειοκρατικό πρόβλημα και καθυστερήσεις αν δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις πριν εκδόσεις τα δικαιολογητικά. Αυτές είναι οι εξής:

Κάτω των 18

Αν ένα μέλος του ζευγαριού (ή και οι δύο) που πρόκειται να παντρευτεί είναι κάτω των 18 θα πρέπει να έχει γραπτή και υπογεγραμμένη απο τους κηδεμόνες του δήλωση πως είναι σύμφωνοι με αυτό το γάμο. Χωρίς τη συναίνεση των κηδεμόνων δεν μπορούν να εκδοθούν δικαιολογητικά και το μυστήριο δεν τελείται.

Μη Ελληνική υπηκοότητα

Αν ένα μέλος του ζευγαριού είναι αλλοδαπός/η τότε η διαδικασία περιπλέκεται. Αρχικά, το μέλος αυτό θα πρέπει να προσκομίσει στο Δήμο ένα έγγραφο απο την προξενική αρχή στην οποία ανήκει, το οποίο να βεβαιώνει πως δεν υπάρχει κάποιο νομικό κώλυμα για την τέλεση του γάμου. Επίσης, σε περίπτωση που αυτό το μέλος είναι χωρισμένο ή χήρος/α θα πρέπει να προσκομίσει και το ανάλογο έγγραφο μεταφρασμένο και επικυρωμένο.

Διαζύγιο

Αν ένα ή και τα δύο μέλη του ζευγαριού έχουν κάνει άλλους γάμους στο παρελθόν, θα πρέπει να προσκομίσουν στο Δημαρχείο το ανάλογο έγγραφο απο την Αρχιεπισκοπή που βεβαιώνει τη λύση του γάμου και να επισυνάψουν το διαζύγιο τους.

Ποια τα δικαιολογητικά που χρειάζεσαι σε ένα πολιτικό γάμο

Συγκέντρωσε τα απαραίτητα έγγραφα για τον πολιτικό σου γάμο και μην κολλήσεις στη γραφειοκρατεία.

Αν έχεις επιλέξει να κάνεις πολιτικό γάμο πρέπει να συγκεντρώσεις κάποια δικαιολογητικά προκειμένου να βγούν οι άδειες και να τελεστεί το μυστήριο. Την άδεια, θα την έχεις στα χέρια σου αφού περάσουν 8 ημέρες αφού καταθέσεις τα δικαιολογητικά.

Φτιάξε λοιπόν μια λίστα και φρόντισε να μην ξεχάσεις τίποτα απο τα παρακάτω.

Την αίτηση

Θα την προμηθευτείς απο τον Δήμο που θα τελεστεί το μυστήριο.

Ληξιαρχική πράξη γέννησης

Θα την πάρει ο καθένας σας απο το Δήμο στον οποίο ανήκει.

Μια υπεύθυνη δήλωση

Σε αυτή θα βεβαιώνει ο μελλόνυμφος οτι δεν έχει κώλυμα για γάμο απο τα αναφερόμενα στα άρθρα 1350, 1351,1352, 1354, 1356, 1357, 1360 του Αστικού Κώδικα, οτι είναι κάτοικος κάποιου συγκεκριμένου Δήμου και οτι τελεί τον πρώτο ή το δεύτερο ή τον τρίτο γάμο.

Τα άρθρα 1350, 1351,1352, 1354, 1356, 1357, 1360 αναφέρονται στα εξής:

• 1350: Εμποδίζεται ο γάμος, όταν οι μελλόνυμφοι δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

• 1351: Εμποδίζεται ο γάμος στον ανίκανο για δικαιοπραξία.

• 1352: Εμποδίζεται ο γάμος στο πρόσωπο που τελεί υπό δικαστική αντίληψη χωρίς τη συναίνεση του αντιλήπτορα.

• 1354: Εμποδίζεται η τέλεση άλλου γάμου πριν λυθεί αμετάκλητα ή ακυρωθεί ο υπάρχων γάμος.

• 1356: Εμποδίζεται ο γάμος μεταξύ συγγενών εξ αίματος, κατευθείαν γραμμή απεριόριστα, εκ πλαγίου δε μέχρι και του 4ου βαθμού.

• 1357: Εμποδίζεται ο γάμος μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας κατευθείαν γραμμή, απεριόριστα, εκ πλαγίου δε μέχρι και του 3ου βαθμού.

• 1360: Εμποδίζεται ο γάμος μεταξύ του υιοθετημένου και αυτού που τον υιοθέτησε ή των κατιόντων του. Το κώλυμα υπάρχει και μετά τη λύση της υιοθεσίας.

Δικαστική απόφαση

Απαραίτητη αν ένας ή και οι δύο μελλόνυμφοι είναι κάτω των 18 ετών. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται και έγγραφη συναίνεση των γονέων ή κηδεμόνων.

Διαζευκτήριο ή ληξιαρχική πράξη θανάτου

Εάν κάποιος απο τους μελλόνυμφους ή και οι δύο είναι διαζευγμένοι πρέπει να προσκομίσουν το διαζευκτήριο και τη λύση του γάμου απο την

Αρχιεπισκοπή

Σε περίπτωση χηρείας προσκομίζεται το πιστοποιητικό θανάτου. Στην περίπτωση εξαφάνισης του συζύγου προσκομίζεται πιστοποιητικό εξαφάνισης μα μόνον αφού περάσουν 4 χρόνια απο την εξαφάνιση του.

Αναγγελία του γάμου

Προσκομίζεις 2 φύλλα εφημερίδας, ένα για τον κάθε μελλόνυμφο, όπου θα έχει δημοσιευτεί η αναγγελία του γάμου.

Αν κάποιος είναι αλλοδαπός

Μαζί με τα παραπάνω θα πρέπει να προσκομίσει:

• Μεταφρασμένη και επικυρωμένη βεβαίωση απο το προξενείο του στην Ελλάδα οτι δεν υπάρχει κώλυμα για το γάμο.

• Μεταφρασμένη και επικυρωμένη ληξιαρχική πράξη γεννήσεως.

• Δύο φύλλα, ένα για τον κάθε μελλόνυμφο, ημερήσιας Αθηναϊκής εφημερίδας με την αναγγελία του γάμου.

• Άδεια παραμονής ή κάρτα προσωρινής άδειας παραμονής απο την αρμόδια αρχή Αυτή θα πρέπει να είναι έγκυρη δηλαδή όχι ληγμένη αλλά ούτε να λήγει πρίν την ημερομηνία του γάμου.

Αν κάποιος είναι Κύπριος

Θα πρέπει μαζί να προσκομίσει μαζί με όλα τα άλλα δικαιολογητικά και ένα πιστοποιητικό ελευθερίας απο την αρμόδια αρχή.

Λοιπές πληροφορίες

Για να καταθέσεις την αίτηση και τα δικαιολογητικά και για να παραλάβεις τις άδειες θα πρέπει να πας ο ίδιος στο Δήμο με την ταυτότητα σου.

Στην τελετή, πρέπει το κάθε μέλος του ζευγαριού να έχει μαζί του και έναν ενήλικο μάρτυρα (μπορεί να είναι και συγγενής) με την ταυτότητα του.

Πρίν απο το γάμο το ζευγάρι είναι υποχρεωμένο να δηλώσει το επώνυμο των παιδιών που θα γεννηθούν μέσα σε αυτό το γάμο σύμφωνα με το νόμο περί ισότητας. Το επώνυμο μπορεί να είναι και των δύο ή του ενός εκ των δύο. Όλα τα παιδιά που θα είναι αποτέλεσμα αυτού του γάμου θα έχουν το προεπιλεγμένο επώνυμο.

Ποια τα δικαιολογητικά που χρειάζεσαι αν είσαι ετερόδοξος

Ξέρεις, τι δικαιολογητικά θα χρειαστείς για να εκδόσεις άδειες γάμου αν είναι ετερόδοξος; Σημείωσε τα όλα και πήγαινε προετοιμασμένος/η.

Για να εκδοθούν οι άδειες γάμου ανάμεσα σε Ορθόδοξο Χριστιανό και ετερόδοξο με Τριαδικό Βάπτισμα θα χρειαστούν κάποια επιπλέον δικαιολογητικά.

Αν λοιπόν ένας εκ των δύο μελλόνυμφων είναι ετερόδοξος και θέλει να τελέσει Ορθόδοξο γάμο με Ορθόδοξο μέλος της εκκλησίας πρέπει να προσκομίσει στην ενορία όπου θα γίνει το μυστήριο τα παρακάτω δικαιολογητικά.

• Πιστοποιητικό αγαμίας. Αυτό εκδίδεται απο την ετερόδοξη ενορία και πρέπει να είναι θεωρημένο απο την εκκλησιαστική αρχή του δόγματος στην Ελλάδα και από το αρμόδιο γραφείο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επίσης θα πρέπει να είναι πρωτότυπο και μεταφρασμένο στα Ελληνικά από το μεταφραστικό γραφείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας ή από το Ελληνικό προξενείο της χώρας του.

• Πιστοποιητικό βαπτίσεως. Εκδίδεται απο το ναό όπου έγινε το βάπτισμα και πρέπει να είναι θεωρημένο απο την εκκλησιαστική αρχή του δόγματος στην Ελλάδα και μεταφρασμένο όπως ακριβώς το πιστοποιητικό αγαμίας.

Πρέπει επίσης να είναι θεωρημένο από το αρμόδιο γραφείο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Αυτό εκδίδεται απο το δήμο της περιοχής που ανήκει το μέλος του ζευγαριού.

• Μία υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 που θα σημειώνει πως ο ενδιαφερόμενος συμφωνεί οτι τα παιδιά που θα προέλθουν από τον γάμο θα βαπτισθούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

• Βίζα ή άδεια παραμονής στη χώρα εφόσον το μέλος του ζευγαριού δεν προέρχεται απο χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα πρέπει να είναι πρωτότυπο και μεταφρασμένο στα Ελληνικά από το μεταφραστικό γραφείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας ή από το Ελληνικό προξενείο της χώρας του.

• Ένα επικυρωμένο αντίγραφό του διαβατηρίου του ενδιαφερόμενου.

Προσοχή: Όλα τα εκκλησιαστικά και πολιτικά δικαιολογητικά πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα της Χάγης ή Apostil.

Πως να κάνεις αλλαγή επωνύμου

Παντρεύτηκες και θες να πάρεις το επώνυμο του συζύγου σου; Να τι πρέπει να κάνεις για να ολοκληρώσεις τη διαδικασία.

 

Ο καθένας μας μπορεί ανα πάσα στιγμή το θελήσει να αλλάξει το επώνυμό του. Υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να γίνει αυτό η ποία ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις και φυσικά η αλλαγή επωνύμου απο το πατρικό σε συζυγικό δεν αποτελεί εξαίρεση.

Που θα γίνει η αίτηση

Η αίτηση για την αλλαγή του επωνύμου σου γίνεται στη Νομαρχία που ανήκει ο Δήμος στον οποίο είσαι εγγεγραμένη δημότης.

Τι έγγραφα θα χρειαστείς

1. Μια αίτηση που θα προμηθευτεις απο τη Νομαρχία η οποία θα αναφέρει το επώνυμο που θέλεις να πάρεις και θα περιγράφει με λεπτομέρεια το λόγο για τον οποίο θέλεις να αλλάξεις το επώνυμο σου.

2. Πιστοποιητικό εγγραφής σου στο Δημοτολόγιο που θα γνωστοποιεί τον τόπο, την ημερομηνία γέννησης σου και την οικογενειακή σου κατάσταση.

3. Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου. Θα το πάρεις προσκομίζοντας την ταυτότητα σου και συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση σε ένα ΚΕΠ.

4. Βεβαίωση πως δε διώκεσαι για κάποια αξιόποινη πράξη. Αυτή θα την προμηθευτείς απο την Εισαγγελία.

5. Ένα παράβολο απο τη ΔΟΥ σου για αλλαγή επωνύμου του οποίου το κόστος δεν είναι σημαντικό.

6. Ένα επικυρωμένο απο την αστυνομία αντίγραφο της ταυτότητας σου.

Τι γίνεται μετά

Αφού προσκομίσεις όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά, η Νομαρχία θα σου παρέχει ένα ειδικό κείμενο το οποίο θα πρέπει να δημοσεύσεις σε μια ημερήσια εφημερίδα του Νομού στον οποίο ανήκει ο Δήμος σου.

Αφού δημοσιευθεί το κείμενο προσκομίζεις ολόκληρη την εφημερίδα στη Νομαρχία. Η αίτηση θα εξεταστεί μετά απο 15 ημέρες και αν όλα είναι όπως πρέπει θα εκδοθεί απόφαση του Νομάρχη και η αλλαγή θα κοινοποιηθεί σε εσένα και σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δήμος, Εισαγγελία κλπ).

Μετά απο αυτό είναι υποχρέωση σου να αλλάξεις την ταυτότητα σου και να ενημερώσεις τους φορείς με τους οποίους συνεργάζεσαι για την αλλαγή του επωνύμου σου.

Ποια είναι τα δικαιολογητικά γάμου και ποιες οι διαδικασίες που πρέπει να κάνεις

Ξεκίνα τη διαδικασία έκδοσης αδειών για το γάμο σου γνωρίζοντας τα πάντα. Που θα τα βρείς; Εδώ φυσικά, αναλυτικά, με κάθε λεπτομέρεια.

Η γραφειοκρατεία για την έκδοση των αδειών του γάμου σου μπορεί να φαντάζει βουνό και ως ένα βαθμό είναι (ποια γραφειοκρατική διαδικασία δεν είναι άλλωστε).

Αν όμως προετοιμαστείς σωστά, ξέρεις τι ακριβώς θα χρειαστείς και τι να περιμένεις όλα θα γίνουν αυτόματα πιο εύκολα. Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε.

Αναγγελία του γάμου

Η αναγγελία του γάμου σου θα πρέπει να γίνει σε εφημερίδα που πωλείται πανελλαδικά. Επισκέψου τα γραφεία μιας εφημερίδας και συμπλήρωσε τη φόρμα που θα σου δώσουν. Αυτή θα περιλαμβάνει την περιοχή όπου θα γίνει ο γάμος, το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο, τον τόπος γέννησης και τον τόπο κατοικίας του κάθε μέλους του ζευγαριού.

Ακόμα καλύτερα, μπες στο site της εφημερίδας και κάνε συμπλήρωσε online τη φόρμα για μεγαλύτερη ευκολία. Με την αναγγελία του γάμου καθίσταται σαφές οτι δεν υπάρχει τίποτε κρυφό απο το ζευγάρι όπως για παράδειγμα ένας ήδη υπάρχον γάμος σε ισχύ κλπ.

Αγορά παράβολου

Για να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες απο την Αρχιεπισκοπή στην οποία ανήκει η ενορία σου πρέπει να προσκομίσεις μαζί με τα δικαιολογητικά σου το σχετικό παράβολο. Αυτό θα το βρείς στην εφορία ή σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο ταμείο. Το κόστος του δεν είναι μεγάλο.

Πιστοποιητικό γέννησης

Για να εκδώσετε τις άδειες πρέπει να προσκομίσεις εσύ και ο σύντροφος σου το πιστοποιητικό γέννησης σου. Για να το πάρεις θα πρέπει να επισκεφτείς το Δήμο στον οποίο ανήκεις ή ένα ΚΕΠ. Μερικές ενορίες δεν απαιτούν πιστοποιητικό γέννησης ωστόσο γι’ αυτό ρώτα πρίν κινήσεις τις διαδικασίες για να το πάρεις καθώς μπορεί να αποδειχθεί άδικος κόπος.

Πιστοποιητικό αγαμίας

Αφού πάρεις το πιστοποιητικό γέννησης πρέπει να προμηθευτείς μια δήλωση του νόμου 105 και να πάς στην ενορία σου μαζί με 2 μάρτυρες. Προσοχή, οι μάρτυρες σου δεν πρέπει να έχουν συγγένεια πρώτου βαθμού με εσένα. Εκεί θα γράψεις και θα υπογράψεις στη δήλωση οτι δεν είσαι παντρεμένος/η και αν είναι ο πρώτος σου γάμος ή ο δεύτερος και ούτω καθεξής. Οι μάρτυρες θα δηλώσουν το ίδιο και θα το υπογράψουν σε φόρμα που θα τους δώσει ο ιερέας.

Μην ξεχάσεις να πεις στους μάρτυρες σου να έχουν μαζί τους ταυτότητα και φυσικά μην ξεχάσεις και τη δική σου. Η όλη διαδικασία θα κοστίσει ένα μικρό ποσό που θα δοθεί για χαρτόσημα. Προσοχή, αν είσαι διαζευγμένος/η θα πρέπει να έχεις μαζί το διαζύγιο σου. Την ίδια ακριβώς διαδικασία πρέπει να κάνει και ο σύντροφός σου στη δική του ενορία.

Ποια είναι η ενορία σου

Η ενορία στην οποία ανήκεις είναι εκείνη που βρίσκεται κοντά στο σπίτι που κατοικείς τουλάχιστον τα τελευταία 2 χρόνια. Αυτό αποδεικνύεται εύκολα προσκομίζοντας κάποιο λογαριασμό του σπιτιού.

Επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή

Με το φύλλο της εφημερίδας που έκανες την αναγγελία του γάμου, τα πιστοποιητικά αγαμίας, την ταυτότητα σου και το παράβολο θα επισκεφτείς την Αρχιεπισκοπή στην οποία ανήκει η ενορία σου. Εκεί, θα επικυρώσουν το πιστοποιητικό αγαμίας σου. Το ίδιο ακριβώς θα πρέπει να κάνει και ο σύντροφός σου.

Προετοιμασία των εγγράφων

Μαζί με όλα τις βεβαιώσεις και τα πιστοποιητικά που συγκέντρωσες και με αυτά του συντρόφου σου πήγαινε στην ενορία που θέλεις να τελεστεί το μυστήριο του γάμου σου. Ο ιερέας της εκκλησίας θα αναλάβει να συντάξει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την έκδοση των αδειών. Προσοχή, σε αυτό το σημείο θα σας ζητηθεί να δηλώσετε και να υπογράψετε οριστικά και αμετάκλητα ποιο επώνυμο θα πάρουν τα παιδιά που θα κάνετε μέσα σε αυτό το γάμο γι’ αυτό είναι καλό να έχετε συζητήσει σχετικά πρίν πάτε στην εκκλησία.

Για να πάρετε τις άδειες στα χέρια σας

Έχεις τη δυνατότητα να ζητήσεις απο τον ιερέα να στείλει τα έγγραφα στην Αρχιεπισκοπή για τις τελευταίες διαδικασίες έναντι ενός μικρού ποσού. Διαφορετικά θα πρέπει να κάνεις άλλη μια επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή για να πάρεις τις τελικές υπογραφές στα έγγραφα που σου έχει ετοιμάσει ο ιερέας.

Χρονικό περιθώριο

Όλα τα πιστοποιητικά που θα εκδόσεις έχουν ισχύ για 6 μήνες συνεπώς δεν πρέπει να κινήσεις τις διαδικασίες πολύ νωρίτερα απο αυτό το χρονικό διάστημα.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την έκδοση των δικαιολογητικών σε ένα Θρησκευτικό Γάμο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πρίν κάνεις το θρησκευτικό σου γάμο είναι εδώ. Τσέκαρε να δεις μήπως έχεις ξεχάσει κάτι.

Για να μην προκύψουν απρόοπτα κωλύματα πρίν τη μεγάλη σου ημέρα, ρίξε μια ματιά παρακάτω και έλεγξε αν ανήκεις στις ειδικές περιπτώσεις που χρειάζονται προσοχή ώστε να εκδόσεις τα δικαιολογητικά σου χωρίς προβλήματα.

Άλλη θρησκεία

Αν ένα μέλος του ζευγαριού δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος τότε προκύπτουν οι εξής δυο περιπτώσεις:

1. Σε περίπτωση που το μέλος είναι Καθολικό μπορούν να τελεστούν δύο μυστήρια, ένα Καθολικό και ένα Ορθόδοξο, με την προϋπόθεση ότι πρώτο θα γίνει το Καθολικό. Η τέλεση πρώτα του Ορθόδοξου γάμου δε γίνεται δεκτή. Έχετε ωστόσο την επιλογή να τελέσετε μόνο ένα μυστήριο αν το επιθυμείτε καθώς η τέλεση και των δύο δεν είναι υποχρεωτική.

2. Αν το μέλος δεν είναι ούτε Ορθόδοξο, ούτε Καθολικό τότε θα πρέπει υποχρεωτικά να βαπτιστεί Χριστιανός προκειμένου να γίνει Θρησκευτικός γάμος. Για αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει εναλλακτική.

Χηρεία ή διαζύγιο

Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να έχει περάσει ένα ημερολογιακό έτος προκειμένου να τελεστεί το μυστήριο και φυσικά να προσκομιστούν τα ανάλογα έγγραφα. Για το διαζύγιο: Λύση του γάμου απο την Αρχιεπισκοπή και διαζύγιο. Για τη χηρεία: πιστοποιητικό θανάτου του συζύγου.

Κάτω των 18

Αν ένας οι και οι δύο μελλόνυμφοι είναι κάτω των 18, η εκκλησία μπορεί να δεχτεί να τελέσει το μυστήριο αρκεί να υπάρχει επίσημη, έγγραφη βεβαίωση αποδοχής του γάμου απο τους κηδεμόνες. Η εκκλησία ωστόσο, δε δέχεται να τελέσει το μυστήριο για άτομα κάτω των 14.

Μια πολύ ειδική περίπτωση

Η εκκλησία αρνείται να τελέσει το μυστήριο του γάμου σε άτομα που έχουν μεταξύ τους συγγένεια κάτω του τρίτου βαθμού. Για αυτό δεν υπάρχει εναλλακτική και η θέση της εκκλησίας είναι οριστική και αμετάκλητη.

Διανομή καθηκόντων την ημέρα του γάμου

Ως γνωστόν  ένας γάμος έχει πολλές υποχρεώσεις, προετοιμασίες και λεπτομέρειες οι οποίες κάνουν τη διαφορά, χωρίς , όμως, να προβλέπονται εύκολα. Όλοι οι γάμοι  έχουν τις ατέλειές τους, κάποια μικρολαθάκια, για τα οποία καταλήγουμε να λέμε κατόπιν εορτής…«αν είχα κάνει εκείνο, δε θα γινόταν…» ή «έπρεπε να το αναλάμβανε η ….».

Προς  αποφυγήν, λοιπόν, των παραπάνω σας  συμβουλεύουμε…

  • Αναθέστε  σε κάποιαξαδέρφη, φίλη, θεία  την ασφαλή μεταφορά του ποτηριού, του δίσκου με την καράφα και των στεφάνων προς την εκκλησία.
  • Αναθέστε  – κατά προτίμηση σε κάποιον  άντρα – το στολισμό του  αυτοκινήτου, μιας που η κουμπάρα  θα έχει τη δική της προετοιμασία.
  • Δώστε  στονκουμπάρο/α τις βέρες είτε  από την προηγούμενη, είτε την  ίδια μέρα. Αν, πάλι, δε φημίζεται για τη μνήμη του/της και φοβάστε για κάποιο δυσάρεστο, τότε αναθέστε το όλον θέμα σε κάποιο άτομο της εμπιστοσύνης σας.
  • Συνεννοηθείτε  με το ανθοπωλείο για την  ανθοδέσμη και στείλτε τογαμπρό  ή κάποιον άλλο να την πάρει.
  • Αποφασίστε και ενημερώστε τις κοπέλες που θα μοιράσουνμπομπονιέρες και ό,τι άλλο ετοιμάσετε στην εκκλησία.
  • Σκεφτείτε από προηγούμενες μέρες ποιοι διαθέτουν μεγάλα αυτοκίνητα για να πάρουν τα καλάθια με τις μπομπονιέρες πριν και μετά το μυστήριο. Καλό θα είναι να τους ενημερώσετε από την προηγούμενη μέρα.
  • Δώστε σε κάποια φίλη να κρατά τσαντάκι σας, μέσα στο οποίο θα φροντίσετε να υπάρχουν το κραγιόν ή lip gloss σα, η πούδρα, το ρουζ, παραμάνες, βελόνα με κλωστή για τυχόν ατύχημα και γιατί όχι και η ταυτότητα με το δίπλωμα οδήγησής σας (σε περίπτωση που ο γαμπρός δεν είναι σε θέση να οδηγήσει, κοινώς γίνει ¨φέσι¨).
  • Ορίστε 2 – 3 άτομα που θα μαζεύουν τα δώρα (σακούλες, κουτιά).
  • Φροντίστε  να έχουν οι γονείς κάποιο  ασφαλές μέρος στο οποίο θα  συγκεντρώνουν τα φακελάκια με τα χρηματικά ποσά.
  • Ορίστε  κάποια κοπέλα υπεύθυνη για  το ευχολόγιο στην είσοδο του  χώρου δεξίωσης.
  • Αναθέστε  σε κάποιο άτομο την παράδοση  των ποτηριών της σαμπάνιας  και των cd’ s με τα τραγούδια που θα σας συνοδέψουν την ώρα της εισόδου σας, την ώρα της κοπής της τούρτας και την ώρα του χορού σας. Μπορεί να τα δώσει στο χώρο της δεξίωσης είτε από την προηγούμενη είτε αμέσως μετά το μυστήριο.
  • Συνεννοηθείτε  με τους γονείς των παρανύμφων, ώστε να τα πάρουν αμέσως  μετά το μυστήριο – ειδικά αν πρόκειται για πολύ μικρής ηλικίας.
  • Σκεφτείτε πως θα πρέπει ο πατέρας της νύφης να έχει κοντά στην εκκλησία το αυτοκίνητό του, για τη μεταφορά τόσο του ίδιου όσο και της συζύγου του στο χώρο δεξίωσης.